Mamy dla Was kolejny prosty przepis na tosty. Tym razem z łososiem, awokado i jajkiem!
Składniki:
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 łyżki serka kremowego (np. naturalnego)
- 1 awokado
- Kilka plasterków łososia wędzonego na zimno
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- Szczypta płatków chilli
- Garść kiełków (np. rzodkiewki, brokuła) do ozdoby
- Sól i pieprz do smaku
- Ocet (do gotowania jajka)
Przygotowanie:
1. Tostowanie chleba:
Włóż kromki chleba tostowego do tostera i opiekaj do uzyskania złocistego koloru.
2. Smarowanie serkiem:
Po upieczeniu tostów, posmaruj je serkiem kremowym.
3. Przygotowanie awokado i łososia:
Awokado obierz i pokrój na cienkie plasterki, następnie ułóż je na tostach. Na awokado połóż plasterki łososia wędzonego.
4. Przygotowanie jajka w koszulce:
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem 1 łyżki octu. Kiedy woda się zagotuje, zrób w niej delikatny wir, a następnie wbij jajko. Gotuj przez około 3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i połóż na toście.
5. Polewanie masłem z chilli:
W małym rondelku rozpuść masło, dodaj płatki chilli i lekko podgrzej. Polej gotowe tosty aromatycznym masłem.
6. Ozdabianie kiełkami:
Na koniec udekoruj tosty kiełkami i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Smacznego!
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności.
Ciasteczka