Przepis na pieczone sajgonki z sosem słodkie chilli.
Składniki:
- 2 opakowania papieru ryżowego,
- 1 mieszanka chińska (450 g),
- 400 g mięsa mielonego,
- sól, papierz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka octu ryżowego,
- 150 g makaronu ryżowego,
- 2 jajka
- sos słodkie chilli
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy olej, po chwili dodajemy mieszankę chińską i całość smażymy, aż warzywa zmiękną. Dodajemy mięso mielone i smażymy do momentu aż odparuje nadmiar wody..
2. Doprawiamy solą, pieprzem, słodka oraz ostrą papryką i czosnkiem.
Dodajemy sos sojowy i ocet ryżowy. Pozostawiam do przestudzenia.
3. Po przestudzeniu dodajemy makaron ryżowy i jajka.
Mieszamy do połączenia.
4. Do większego talerza wlewamy letnią wodę, namaczamy przez kilka sekund papier ryżowy i nakładamy po 1-2 łyżkach farszu.
5. Układamy uformowane sajgonki we frytkownicy Lafe i smarujemy olejem.
Pieczemy przez około 10 min w 200 stopniach.
Smacznego!
Film z przygotowania znajdziecie na naszym Instagramie
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności.
Ciasteczka